Telefoon: 040 209 4214
dinsdag t/m vrijdag | 10:00 - 16:00 uur
Email: hallo(at)vinylguitarpicks.com

Steuntje in de rug voor Steenrijk, Straatarm-deelnemer Daniel Zark (40)

Daniel zark

Steuntje in de rug voor Steenrijk, Straatarm-deelnemer Daniel Zark (40)

‘Pap, je ziet er zo blij uit als een kind tijdens kerst!’. De 40-jarige Daniel Zark toert samen met zijn dochter Naomi (15) in een Tesla door het uitgestrekte Drentse landschap. Er verschijnt een brede glimlach op Daniels gezicht die niet verdwijnt.

Voor een week vertoeft de alleenstaande Assenaar samen met zijn twee kinderen in een riant vrijstaand huis dat met alle gemakken is voorzien: twee dikke bolides, een jacuzzi en een grote tuin. Als kers op de taart ontvangt het gezin een weekbudget van €2.000,-. Normaliter moeten ze het doen met een fractie daarvan, €70,-.

Dit alles is onderdeel van het SBS-programma ‘Straatarm, Steenrijk’. Het format is simpel: rijke gezinnen ruilen een week met hen die weinig te besteden hebben. De afleveringen met Daniel bezorgt de kijker massaal kippenvel en tranen. Niet alleen door de warme en sympathieke persoonlijkheid van Daniel zelf, maar ook door een bijzondere gift van de welvarende Vasco, die samen met zijn gezin voor zeven dagen in Daniels leven stapt.

Al tien jaar woont de fietstechnicus in dezelfde kleine flat. Waar menig welvarende Nederlander niet aan moet denken om te wonen is Daniel positief: ‘’Ik woon heel erg rijk. Ik heb alle gemakken: drie slaapkamers, een badkamer, twee balkons en keuken. Ik ben er trots op dat ik dit mijn huis mag noemen.’’

Toch vreet er onderhuids wat aan de charmante vader. Het wordt snel duidelijk dat hij het lichamelijk zwaar te voorduren heeft. In 2013 werd hij getroffen door een epileptische aanval met als gevolg een incomplete dwarslaesie. De jaren daarna stonden in het teken van een slepend revalidatieproces en een chronisch zwakke rug. Om deze reden kan Daniel niet veel meer werken en moet hij zijn kinderen onderhouden met een klein budget.

‘’Je wilt je kinderen alles geven wat hun hartje begeert, maar ik kan niet alles kopen en dat doet zeer. Dan kom je soms op een punt dat je voelt dat je faalt’’, vertelt Daniel aangedaan. Met dank aan het programma Steenrijk, Straatarm kan hij met zijn kinderen een dagje naar de dierentuin in Emmen, een lang gekoesterde droom. Hij kan zijn geluk niet op wanneer hij zijn kinderen dolblij ziet: ‘’ Dit is zo geweldig om mijn kinderen zo te zien, dat kan ik ze normaal niet geven.’’

De week zit vol momenten waar de Zarks met volle teugen genieten van zaken in het leven die voor veel Nederlanders doodnormaal zijn: ‘gewoon’ boodschappen doen, dagjes uit, naar de kapper, nieuwe kleren kopen etc. De schrijnende kloof tussen arm en rijk in Nederland wordt door dit programma confronterend zichtbaar.

Aan het eind van Steenrijk, Straatarm ontmoet de welvarende Vasco samen met zijn gezien Daniel en zijn kinderen. Na een drankje te hebben gedaan lopen ze naar buiten. Vasco haalt een autosleutel uit zijn broekzak, rijkt ‘m uit aan Daniel en knikt richting een rode Alfa Romeo: ‘deze is nu van jou’. De Assenaar barst in tranen uit en spring de 31-jarige succes ondernemen in de armen.

Na de aflevering overspoelde Twitter met lovende reacties. De aflevering was duidelijk een bijzonder stukje televisie met een behoorlijke impact dat ook ons niet is ontgaan. Wij als team van Vinyl Guitar Picks: Hans en Irene van Krieken, Willem Schuit, Sonja Schwedersky en Dion Smits voelden de gezamenlijke drang hier iets mee te doen. En zo geschiedde.

Wij zijn als ondernemers gemotiveerd te helpen waar kan. Niet alleen op duurzaam gebied, maar ook op maatschappelijk gebied. Vandaar dat wij Daniel Zark namens het Vinyl-Guitar-Picks-team een laptop hebben geschonken: ‘Ik weet niet goed meer wat mij allemaal overkomt, er gebeurt zo veel sinds de aflevering’, vertelt Daniel. Met de laptop wil hij vooral onderzoek doen naar hoe je goed moet solliciteren, waar mee je geld kunt verdienen etc. Voor ons een kleine moeite, voor Daniel een groot cadeau!